Sposób przygotowania:
Jarzynowy śmietnik pod śnieżną kołderką
BESZAMEL: Masło utrzeć z mąką i rozprowadzić gorącym mlekiem, ciągle mieszając doprowadzić na małym ogniu niemal do wrzenia i natychmiast ściągnąć. Dodać parmezan (ewentualnie 2żółtka) i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Do przygotowania tej zapiekanki możemy użyć dowolnych warzyw jakie lubimy. Jarzyny uprzednio należy obgotować w lekko osolonej i lekko ocukrzonej wodzie (powinny nie być już surowe ale jeszcze twarde). Szparagi gotujemy w pęczkach, podobnie przygotowujemy por. Formę należy natłuścić, ułożyć równomiernie jarzyny (jeśli lubimy możemy również dodać drobno siekaną wędlinę) zalać wszystko beszamelem i posypać tartym parmezanem. Piec dopóki beszamel z parmezanem utworzy złotą skorupkę. SMACZNEGO