gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Jarzynowy śmietnik pod śnieżną kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwa w przyrządzaniu jarzynowa zapiekanka z sosem beszamelowym.

Jarzynowy śmietnik pod śnieżną kołderką

Składniki:

Jarzynowy śmietnik pod śnieżną kołderką

 

  • jarzyn (szparagi, cukinia, bakłażan, kalafior, brokuł, por, grzyby, lub warzywa z mrożonki dowolne według upodobania)
  • Beszamel:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • szklanka mleka (łub słodkiej śmietany),
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Jarzynowy śmietnik pod śnieżną kołderką
BESZAMEL: Masło utrzeć z mąką i rozprowadzić gorącym mlekiem, ciągle mieszając doprowadzić na małym ogniu niemal do wrzenia i natychmiast ściągnąć. Dodać parmezan (ewentualnie 2żółtka) i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Do przygotowania tej zapiekanki możemy użyć dowolnych warzyw jakie lubimy. Jarzyny uprzednio należy obgotować w lekko osolonej i lekko ocukrzonej wodzie (powinny nie być już surowe ale jeszcze twarde). Szparagi gotujemy w pęczkach, podobnie przygotowujemy por. Formę należy natłuścić, ułożyć równomiernie jarzyny (jeśli lubimy możemy również dodać drobno siekaną wędlinę) zalać wszystko beszamelem i posypać tartym parmezanem. Piec dopóki beszamel z parmezanem utworzy złotą skorupkę. SMACZNEGO