fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Jęczmień w sosie ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wartość kaloryczna 1 porcji 340 kcal

Jęczmień w sosie ziołowym

Składniki:

Jęczmień w sosie ziołowym

 

  • 200 g jęczmienia
  • 1/2 l wywaru z warzyw
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z kiełków pszenicy
  • 150 g gęstej śmietany (30%)
  • garść mieszanej zieleniny ( natki pietruszki, koperku, szczypiorku, trybuli, anyżu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Jęczmień w sosie ziołowym
1. Jęczmień moczyć w wywarze pod przykryciem przez 1 godzinę. Następnie doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu przez dalszą godzinę. 2.Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. 3. Dodać jęczmień wraz z resztą wywaru i 1łyżkę śmietany. Cały czas mieszając gotować na dość dużym ogniu, aż wyparuje prawie cały płyn. Po trochu dodać resztę śmietany i dalej gotować. Tworzący się sos powinien zgęstnieć 4. Zieleninę umyć, posiekać i domieszać do potrawy. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Podawać do sałatek i warzyw, smażonych grzybów lub smażonego mięsa.