Sposób przygotowania:
Jesienna gulaszowa
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plasterki. Umyte mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso, dusić pod przykryciem około 20 minut, po czym dodać liść laurowy, warzywa, kminek i tyle wody, aby przykryła zawartość garnka. Całość dusić 35-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dołożyć ziemniaki, dolać tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte i gotować aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, doprawić papryką, solą i pieprzem. Podawać na ciepło, posypaną natka pietruszki, z grzankami lub pieczywem pszennym.