SUPERPRZEPIS

Jesienne ciasteczka z orzechami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jesienne ciasteczka z orzechami

Ciasteczka dyniowe z nutką piernika, posypane posiekanymi orzechami i cukrem perlistym mają przepiękny słoneczny kolor i są po prostu są pyszne.

Składniki:

Jesienne ciasteczka z orzechami

 

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 15 dag dyni Hokkaido
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 żółtka
  • 5 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasteczka z orzechami

ETAP 1:

Jesienne ciasteczka z orzechami
Przesianą mąkę połączyć z przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia

Dynię bez miąższu i pestek pokroić i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników.

ETAP 2:

Jesienne ciasteczka z orzechami
Do mąki z proszkiem do pieczenia dodać pozostałe składniki ciasta

Posiekać z tłuszczem, dodać cukier cynamonowy, miód, cukier puder, puree z dyni i żółtka.

ETAP 3:

Jesienne ciasteczka z orzechami
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny żeby odpoczęło.

ETAP 4:

Jesienne ciasteczka z orzechami
Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce

Następnie rozwałkować i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.

ETAP 5:

Jesienne ciasteczka z orzechami
Ciasteczka piec około 15-20 minut

Posypać posiekanymi orzechami i cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.