SUPERPRZEPIS

Jesienne ciastka

  • 3
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Jesienne ciastka Więcej zdjęć (5)

Czy ciasteczka z maszynki muszą być zrobione tylko maszynką??? Otóż nie...wystarczy wałek i foremki aby wyczarować ciasteczka...

Składniki:

Jesienne ciastka

 

  • CIASTO:
  • ½ kg mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 150 g masła
  • 2 żółtka surowe
  • 7 żółtek gotowanych
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • LUKIER:
  • 1 białko
  • Ok. 100 -150 g cukru pudru
  • Sok z cytryny
  • Barwniki spożywcze: zielony, żółty, pomarańczowy, brązowy (zamiast brązowego barwnika może być kakao)

 

  • PONADTO:
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Jesienne ciastka
Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać kawałki masła i margaryny; całość posiekać nożem. Do posiekanego tłuszczu z mąką dodać gotowane przetarte żółtka, posiekać. Następnie dodajemy utarte żółtka z cukrem. Z całości szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy 2 kawałkami folii na grubość 3-4 mm i foremkami wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Ciasteczka studzimy. Lukier: Białko przecedzić przez gęste sitko. Następnie mikserem na niskich obrotach ucieramy białko z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy porcjami). Dajemy tyle cukru pudru aby uzyskać dość gęsty lukier. Do smaku dodajemy soku z cytryny (sok powinien być przecedzony). Lukier powinien być dość gęsty tak aby nie spływał ciastek a linie po nałożeniu ciasteczek zachowywały kształt. Lukier dzielimy na kilka części i barwimy barwnikami spożywczymi lub kakao. Lukrem ozdabiamy ciasteczka wg własnej fantazji. Linie robimy rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką. Ciasteczka możemy również ozdobić rozpuszczoną polewą czekoladową. Ozdobione ciasteczka odkładamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
Jesienne ciastka
surowe żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę...
Jesienne ciastka
Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy smalec i maślo, całośc siekamy i dodajemy gotowane żółtka...
Jesienne ciastka
ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii i foremkami wycinamy ciasteczka...
Jesienne ciastka
Ciasteczka kladziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...