Sposób przygotowania:
Jesienne ciastka
Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać kawałki masła i margaryny; całość posiekać nożem. Do posiekanego tłuszczu z mąką dodać gotowane przetarte żółtka, posiekać. Następnie dodajemy utarte żółtka z cukrem. Z całości szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy 2 kawałkami folii na grubość 3-4 mm i foremkami wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Ciasteczka studzimy. Lukier: Białko przecedzić przez gęste sitko. Następnie mikserem na niskich obrotach ucieramy białko z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy porcjami). Dajemy tyle cukru pudru aby uzyskać dość gęsty lukier. Do smaku dodajemy soku z cytryny (sok powinien być przecedzony). Lukier powinien być dość gęsty tak aby nie spływał ciastek a linie po nałożeniu ciasteczek zachowywały kształt. Lukier dzielimy na kilka części i barwimy barwnikami spożywczymi lub kakao. Lukrem ozdabiamy ciasteczka wg własnej fantazji. Linie robimy rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką. Ciasteczka możemy również ozdobić rozpuszczoną polewą czekoladową. Ozdobione ciasteczka odkładamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
zbysiowa
-Natka-
edytaha