zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jesienne ciasto z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

uwielbiam ciasta z jabłkami i najlepiej jeszcze letnie

Jesienne ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne ciasto z jabłkami

 

  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki
  • Ciasto :
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szk cukru
  • 1 duży cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 szk mąki tortowej
  • 1 szk maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka :
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki tortowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto z jabłkami
Do miski, w której będzie ucierane ciasto wsypać cukier i dodać miękką margarynę oraz barwnik. Utrzeć te składniki na puszystą masę. Wbić jajka i na małych obrotach chwilę łączyć a potem zwiększyć obroty i ucierać. Gdy jajka połączą się z margaryną wsypać mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Wymieszać na gładkie ciasto. Masę przełożyć na blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Oprószyć mąką i brązowym cukrem, wymieszać i ułożyć je na cieście. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i masło i połączyć palcami robiąc kruszonkę, po czym rozłożyć ją na jabłkach. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Jesienne ciasto z jabłkami
przygotowane ciasto wyłożyć do blaszki na ciasto
Jesienne ciasto z jabłkami
na ciasto wyłożyć obsypane w mące i cukrze jabłka
Jesienne ciasto z jabłkami
jabłka przykryć posypując po nich kruszonkę
Jesienne ciasto z jabłkami
ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni