iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Jesienne muffinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Były tak ładne, że szkoda było zjeść, wyszły takie małe zielone jabłuszka.

Jesienne muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne muffinki

 

  • 10 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 125 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka lekko ubita startych na grubej tarce jabłek
  • Dodatkowo:
  • zielony lukier
  • cukrowe listki
  • paluszki

Sposób przygotowania:

Jesienne muffinki
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamon, utrzeć gładkie ciasto, na koniec połączyć z tartymi jabłkami( jabłka lepiej wybrać takie mniej soczyste). Ciastem napełnić foremki do muffinek do 2/3 wysokości, Piec w temp. 175st około 25 min. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i po wierzchu polać zielonym lukrem, ozdobić kawałeczkiem zwykłego paluszka i cukrowymi listkami, odstawić do zastygnięcia lukru. Muffinki najlepiej smakują na drugi dzień.
Jesienne muffinki
do masła z cukrem dodać jajka i utrzeć
Jesienne muffinki
na koniec do ciasta dodać starte jabłka
Jesienne muffinki
ciastem napełnić foremki do 2/3 wysokosci
Jesienne muffinki
muffinki ozdobić lukem i paluszkami i listkami