pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Czerwony gulasz wołowy z szalotką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

gulasz wołowy robiony z dodatkiem nalewki śliwkowej

Czerwony gulasz wołowy z szalotką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwony gulasz wołowy z szalotką

 

  • wołowina 60 dag
  • przecier pomidorowy 100g
  • bulion 200ml
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula szalotka 6 sztuk
  • nalewka śliwkowa 100ml
  • cynamon kora kawałeczek
  • kardamon 1 szczypta
  • kmin rzymski szczypta
  • oliwa do smażenia
  • papryka jalapeno suszona – młynek
  • bazylia świeża kilka listków

Sposób przygotowania:

Czerwony gulasz wołowy z szalotką
Szalotki obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie wydzielać przyjemny aromat wrzucamy pokrojoną wołowinę. Ogień lekko zwiększamy i mięso smażymy, aż zbrązowieje. Bulion (ja użyłem wywaru z królika) mieszamy z koncentratem pomidorowym. Wymieszany wlewamy do smażonego mięsa. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Nalewkę śliwkową odmierzamy. Gdy sos zacznie się gotować dolewamy alkohol. Doprawiamy jeszcze ucieranymi w moździerzu cynamonem, kardamonem i kminem rzymskim. Posypujemy solą i suszoną papryczką jalapeno. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (może to trawa 20 minut, ale też i 1,5 godziny, w zależności od użytego mięsa wołowego). Sos w razie potrzeby możemy zagęścić łyżeczką mąki. Gdy mięso będzie miękkie patelnię zdejmujemy z ognia. Po chwili dodajemy świeżą, posiekaną bazylię. Mieszamy i gotowe. Gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Czerwony gulasz wołowy z szalotką
Na patelni rumienimy szaltoki pokrojone w talarki
Czerwony gulasz wołowy z szalotką
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną wołowinę
Czerwony gulasz wołowy z szalotką
Do mięsa dodajemy koncetrat wymieszany z bulionem i wlewamy nalewkę
Czerwony gulasz wołowy z szalotką
Całość przyprawiamy do smaku utarym cynamonem, kardamonem i kminem