kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jesienny gulasz z indykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i rozgrzewający gulasz. Przygotowany na piersi z indyka z dodatkiem dyni, pora i selera. Polecam na obiad.

Jesienny gulasz z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienny gulasz z indykiem

 

  • 360 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka soli do mięsa
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 200 g selera
  • 100 g pora - (biała część)
  • 360 g dyni
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jesienny gulasz z indykiem
Mięso z indyka myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, por kroimy w krążki. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Do garnka wkładamy masło, mięso, seler i por, smażymy przez około 10 minut, mieszamy. Wlewamy wodę i dokładamy dynię i przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy do ugotowanego gulaszu i wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Jesienny gulasz z indykiem
Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy.
Jesienny gulasz z indykiem
Umyty por kroimy w krążki, a seler w kostkę.
Jesienny gulasz z indykiem
Na rozgrzanym maśle przesmażamy por, seler i mięso.
Jesienny gulasz z indykiem
Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy gulasz.