dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Jesienny jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jabłkowa pychotka na jesienny dzień

Jesienny jabłecznik

Składniki:

Jesienny jabłecznik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienny jabłecznik
Roztapiamy i studzimy margarynę,po czym wlewamy ja do cukru.
Ucieramy je razem,dodając kolejno całe jajka.
Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta.Dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tarta bułką.
Połowę ciasta umieszczamy w formie,na cieście układamy jabłka,oprószamy je cukrem waniliowym i cynamonem.Przykrywamy reszta ciasta.
Pieczemy w umiarkowanie gorącym piekarniku ok 50 minut.

Po ostudzeniu lukrujemy wierzch ciasta.
zamiast jabłek można użyć gotowy mus jabłkowy.
Smacznego.