mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jesienne danie z grzybami w roli głównej

Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami

 

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 10 dkg podgrzybków
  • 1 papryczka chili
  • 12 pomidorków koktajlowych zółtych i czerwonych
  • 5 gałązek koperku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami
Mięso marynuję, dodaje oliwę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany, cebule piórka. Odstawiam na noc do lodówki.Grzyby myję, i podsmażam na patelni na maśle. Doprawiam solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładam cząstki kurczaka, i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, podgrzybki, cebule czerwoną pokrojoną.Wstawiam jeszcze na kolejne 15 minut. Podaję z koperkiem.
Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami
Etap 1Podgrzybki umyte pomidorki koktajlowe
Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami
Skrzydełka i pałki z kurczaka w marynacie