Sposób przygotowania:
Jeżyki czekoladowe,
Z margaryny,cukru,soli i przesianej mąki zagnieć szybko,chłodnymi rękami,kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową lub papier pergaminowy i włożyć do lodówki na 2 godz. Wyciąć z kartonu szablon w kształcie owalu zakończonego szpicem długości 7 cm. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i za pomocą szablonu wyciąć 16 placuszków w kształcie jeża. Piec jeżyki 8 - 10 min.w nagrzanym do 200 st.,potem przełożyć na podstawkę do ostygnięcia. Budyń rozrobić z 3 łyżkami mleka i żółtkami.Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i,mieszając, zagotować kilkakrotnie.Następnie schłodzić,stale mieszając. Utrzeć margarynę na puszystą masę.Kiedy budyń i margaryna osiągną tę samą temperaturę, dodawać budyń łyżkami do ucieranej margaryny. Odłożyć 3 łyżki kremu do przybrania,do pozostałego dodać kakao, wymieszać. Spód biszkoptowy pokroić w kostkę i włożyć do miski.Polac przegotowaną wodą z cukrem i odstawić na 30 min. Delikatnie wymieszać biszkopty z kremem. Nakładać na ciastka,formując jeże. Naszpikować jeże pociętymi migdałami,które utworzą kolce.Pyszczek pozostawić bez igiełek. Odstawić jeże na godzinę do lodówki. Przygotować polewę czekoladową i polać jeże.Z białego kremu zrobić nos i oczy.
bajtek