Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Jeżynowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

dobre ciasto z jeżynami...

Jeżynowe ciasto

Składniki:

Jeżynowe ciasto

 

  • olej 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • jajka 3 sztuki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 3 łyżki
  • jeżyny 2 szklanki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • lukier

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowe ciasto
Przygotować wszystkie składniki na ciasto.Jeżyny płuczemy i na chwilę odstawiamy. Cukier ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek dodajemy olej. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Układamy jeżyny w całości. Ciasto pieczemy ok 40-45min. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.

Tagi:

jajko jajka