Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Jodełka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam dobre ciasto... :)

Jodełka

Składniki:

Jodełka

 

  • Ciasto:
  • 1 1/2 margaryny
  • 8 jajek
  • 2 1/2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 duża paczka biszkoptów
  • wydrylowane wiśnie i rodzynki

Sposób przygotowania:

Jodełka
Margaryn e, cukier, żółtka utrzeć na puszysta masę. Dodać mąkę, wymieszą z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, a na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części:
- do jednej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać
-do drugiej - pól szklanki suchego maku
-trzecią - pozostawić białą.
Przygotowanie do pieczenia:
Do foremki wlać ciasto kakaowe, wyłożyć pół paczki biszkoptów, układać je w jodełkę, między biszkopty układać wiśnie drylowane z syropu i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i jak poprzednio, układać biszkopty, dodać wiśnie i rodzynki. Zalać ciastem białym. Piec w temp. 180C przez 30-40 minut.