Sposób przygotowania:
Jogurt-owiec z jabłkamiBiszkopt:
Ubijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.
Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt.
Masa jogurtowa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje. Włączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia.
Żelatyna rozpuszczona więc wlewamy do niej( już letniej) śmietanę 200 ml i mieszamy ( nie powstaną grudki bo żelatyna jeszcze ciepła . Będzie lekko jeszcze lejąca, taki ma być.
Do misy przekładamy jogurty greckie ,osobno ubijamy śmietanę z ksylitolem i dodajemy do jogurtów greckich.
Teraz masę przekładamy do naszego garnka z żelatyną i śmietaną porcjami i mieszamy ( To sposób by nam się nie skawaliła żelatyna) Po wymieszaniu od razu przekładamy naszą masę jogurtowa na biszkopt, wyrównujemy i do lodówki.
Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wody, ścieramy jabłka obrane i wkładamy do letniej galaretki , mieszamy i przekładamy na masę jogurtową i do lodówki po 2 godzinach można jeść.
Polecam jednak przetrzymać na noc w lodówce, będziemy pewni że zastygnie porządnie.