jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podejrzewam, że nie ma osoby która by się nie skusiła na takie pyszne, śniadaniowe drożdżówki. Połączenie rabarbaru i truskawek jest pyszne. Do tego pulchne ciasto, chrupiąca kruszonka i słodki lukier. Czego można chcieć więcej?

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Jajko do posmarowania wierzchu,
  • Około 0, 5 litrowa miseczka truskawek na nadzienie,
  • 4 łodygi rabarbaru na nadzienie

KRUSZONKA:

LUKIER

  • 1,5 łyżki mleka,
  • cukier puder, około 0,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki

ETAP 1

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę

CIASTO:Drożdże, łyżkę cukru i około 2 łyżki mąki rozpuszczamy w letnim mleku. Wymieszane składniki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut (na ile starczy nam sił). W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie które odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 2

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
rozwałkowane ciasto dzielimy na paski

W trakcie gry ciasto wyrasta truskawki przepłukujemy, osuszamy i i usuwamy z nich szypułki. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.

Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 45 x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm). Rozwałkowane ciasto dzielimy wzdłuż krótszego boku na około 15 pasków (tyle wyjdzie drożdżówek).

ETAP 3

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
z każdego powstałego paska formujemy koło

Każdy pasek zlepiamy końcami, formując kółko.

ETAP 4

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
z powstałych kół formujemy ósemki

Utworzone koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.

ETAP 5

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
W drożdzówkach wykonujemy wgłębienia

Powstałe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie w środkach ósemek wykonujemy dwa zagłębienia. Najlepiej wykonać je spodem literatki.

ETAP 6

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
w wykonane wgłębienia dajemy truskawki i rabarbar

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki.
Wierzch drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy przekrojone na polowe truskawki, a w środek drugiego pokrojony rabarbar.

ETAP 7

Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki
Przed pieczeniem drożdżówki posypujemy kruszonką

Całość obficie posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Upieczone wyjmujemy i studzimy. Ja moje dodatkowo polałam delikatnie lukrem. Gdy lukier zastygnie, a drożdżówki ostygną można się częstować.

LUKIER: Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.