Sposób przygotowania:
Jogurtowy kurczak i ciepła sałatka kuskusKurczak:
Mięso umyć i osuszyć. Zrobić kilka nacięć na głębokość 3-4 mm. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać kurkumę, kardamon, pieprz cytrynowy oraz sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
ETAP 2:
Do marynaty włożyć mięso i obtoczyć go przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Sałatka:
¼ szklanki wrzątku połączyć z sosem sojowym i wlać do kaszy i zostawić na 5-7 minut pod przykryciem, aby kasza wchłonęła płyn.
ETAP 4:
W między czasie przygotować warzywa. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Podlać 2 łyżkami wody i dusić do miękkości.
ETAP 5:
Na koniec dodać pokrojony na mniejsze bambus. Doprawić do smaku sola i chili. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i połączyć z kaszą kuskus, wymieszać.
ETAP 6:
Na dno naczynia żaroodpornego rozłożyć sałatkę kuskus a na wierzchu delikatnie ułożyć mięso, nacięciami do góry. Wstawić do nagrzanego do 200 st i piec do momentu, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!