suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Jogurtowy mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mazurek-idealne ciasto na Wielkanoc.

Jogurtowy mazurek

Składniki:

Jogurtowy mazurek

 

  • 15 dag czekolady deserowej;
  • 10 dag płatków chocapic;
  • 1 i 1/2 łyżki oleju;
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny;
  • puszka moreli;
  • 500 ml jogurtu naturalnego;
  • 7 łyżek cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • skórka starta z cytryny i pomarańczy;
  • szklanka śmietany kremówki;
  • 3 łyżki likieru morelowego.

Sposób przygotowania:

Jogurtowy mazurek
Czekoladę topimy na parze, wsypujemy płatki chocapic, mieszamy. 4 łyżki masy wkładamy do lodówki. Pozostałą część masy przelewamy do formy nasmarowanej olejem. Morele odsączamy z zalewy. Połowę owoców odłożyć, a resztę zmiksować z 5 łyżkami zalewy. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, skórką cytrynową i pomarańczową oraz likierem. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i łączymy z masą jogurtową, wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy i łączymy z masą jogurtową. Nas spód masy czekoladowej wykładamy kolejno warstwę kremu, morele i resztę kremu. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Ciasto ozdabiamy owocami i pokruszoną masą czekoladową.

Tagi:

czekolada