blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Jubileuszowy tort ptysiowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny przepis dla małego i dużego.

Jubileuszowy tort ptysiowy

Składniki:

Jubileuszowy tort ptysiowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • żółtko
  • 160 g mąki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jubileuszowy tort ptysiowy
Kruche ciasto można przygotować przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki, Przygotować ciasto ptysiowe: wodę zagotować z solą i masłem, wsypać mąkę, mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, wbić jajka, ciągle ucierając. Kruche ciasto ułożyć w tortownicy. Z części ciasta ptysiowego wycisnąć szprycą na blachę 9 ptysiów, pozostałe ciasto rozłożyć na kruchym spodzie. Ciasto i ptysie piec 15-20 min w temp 210°C. Przygotować krem: żelatynę namoczyć, rozpuścić w odrobinie wrzątku. Mleko zagotować, odstawić. Żółtka utrzeć z 75 g cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wlać przecedzone mleko. Postawić na ogień, ucierać, aż zgęstnieje, zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z kremem. Środek ciasta ptysiowego lekko wydrążyć, kawałki rozdrobnić, wysypać na ciasto, 1/2 kremu ułożyć na cieście, ozdobić ptysiami. Z reszty kremu wycisnąć dekoracyjne rozetki. 100 g cukru wsypać do rondla, podlać 2 łyżkami wody, zrumienić. Ostudzić wstawiając rondel do zimnej wody. Karmelem polać ptysie.