Sposób przygotowania:
Jubileuszowy tort ptysiowy
Kruche ciasto można przygotować przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki, Przygotować ciasto ptysiowe: wodę zagotować z solą i masłem, wsypać mąkę, mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, wbić jajka, ciągle ucierając. Kruche ciasto ułożyć w tortownicy. Z części ciasta ptysiowego wycisnąć szprycą na blachę 9 ptysiów, pozostałe ciasto rozłożyć na kruchym spodzie. Ciasto i ptysie piec 15-20 min w temp 210°C. Przygotować krem: żelatynę namoczyć, rozpuścić w odrobinie wrzątku. Mleko zagotować, odstawić. Żółtka utrzeć z 75 g cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wlać przecedzone mleko. Postawić na ogień, ucierać, aż zgęstnieje, zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z kremem. Środek ciasta ptysiowego lekko wydrążyć, kawałki rozdrobnić, wysypać na ciasto, 1/2 kremu ułożyć na cieście, ozdobić ptysiami. Z reszty kremu wycisnąć dekoracyjne rozetki. 100 g cukru wsypać do rondla, podlać 2 łyżkami wody, zrumienić. Ostudzić wstawiając rondel do zimnej wody. Karmelem polać ptysie.
pałla
blanko
pałla napisał(a):