Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kabaczek z szynką po rzymsku

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Obrać ze skóry kabaczek i pokrajać na dość grube plastry. Obtoczyć w mące z

Kabaczek z szynką po rzymsku

Składniki:

Kabaczek z szynką po rzymsku

 

  • 1 młody kabaczek

  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g szynki
  • 150 g tartego sera
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kabaczek z szynką po rzymsku
Obrać ze skóry kabaczek i pokrajać na dość grube plastry. Obtoczyć w mące z solą i pieprzem. Na oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, nie przyrumieniać, dodać szynkę w plastrach. Połowę szynki przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekali, a na tym samym tłuszczu opiec na brązowo plastry kabaczka. W żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry kabaczka, przykryć połową cebuli i tartego sera, następnie znów plastry kabaczka, przykryć resztą szynki i cebuli, posypać tartym serem. Wstawić do pieca o temp 180 st na około 15 minut.