malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kacza pierś na słodko-kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaczka jest bardzo soczysta dzięki uprzedniemu obsmażenia jej na patelni. Zachowuje świetny smak słodkich brzoskwiń.

Kacza pierś na słodko-kwaśno

Składniki:

Kacza pierś na słodko-kwaśno

 

  • 1/2 kg kaczej piersi,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 4 suszone grzyby,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szklanka wywaru warzywnego,
  • łyżeczka octu jabłkowego.

 

 

Sposób przygotowania:

Kacza pierś na słodko-kwaśno
Kaczą pierś ze skórkę należy dokładnie umyć a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, obsmażamy na złoto. Marchewki kroimy na małe części, cebulę w półkrążki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nich kładziemy grzyby oraz posypana majerankiem kaczkę. Zalewamy sokiem z brzoskwiń i układamy 3 kawałki brzoskwiń. Wlewamy bulion z octem. Pierś pieczemy przez 30 minut. Podajemy od razu z dekoracją ze świeżych ziół oraz brzoskwiń.

Tagi:

grzyby