Sposób przygotowania:
Soczysta pierś kaczki
Kacze piersi oczyszczamy. Skrórę nacinamy na całej głębokości w kratkę o boku mniej więcej 1 cm. Nacieramy z dwóch stron dokładnie solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Dobrze rozgrzewamy patelnię. Zmniejszamy ogień i obsmażamy piersi od strony skóry do chwili aż wytopi się z nich cały tłuszcz. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 15-20 sekund. Piersi przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (skórą do góry). Zalewamy tłuszczem, który się z nich wytopił. Na patelnię wlewamy wino i trzymamy na wolnym ogniu do chwili, aż wino się zagotuje. Cały płyn przelewamy do piersi. Jabłka dokładnie myjemy. Przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do naczynia z kaczymi piersiami (nacięciem do dołu). Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 10 minut (grzanie góra- dół) po czym piersi smarujemy miodem i pieczemy bez przykrywki jeszcze 10 minut (z włączoną tylko górną grzałką). W tym czasie piersi 2-3 razy polewamy płynem z pieczenia. Gorące piersi wyciągamy na talerz i odstawiamy na 5-10 minut przed podaniem. Płyn z pieczenia redukujemy w tym czasie na silnym ogniu. Kacze piersi kroimy w cienkie plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie z kopytkami i aronią do mięs.
marietta