Sposób przygotowania:
Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem
Kaczkę podzieliłem na piersi, skrzydełka, nóżki oraz resztę. Tą resztę czyli skrawki mięsa, polędwiczki, skórę o sumarycznej wadze 50 dag kroję w drobniutką kosteczkę. Do rondelka wlewam 30 ml wody. Dodaję pokrojone części kaczki. Solę do smaku i podgrzewam przez około 40 minut. W tym czasie woda powinna wyparować całkowicie, a zostać sam tłuszcz i przyrumienione kawałki kaczki. Następnie dodaję pokrojone w kawałki jabłko. Podgrzewam, aż jabłko będzie miękkie. Z pomocą łyżki lub widelca rozduszam je na mniejsze kawałki (można na puree). Na koniec dodaję posiekane ząbki czosnku. Gdy poczuję ich aromat rondelek zdejmuje z ognia. Przelewam do słoika i gdy ostygnie wstawiam do lodówki. Smacznego.