Sposób przygotowania:
Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką
Olej mieszamy z octem winnym, miodem i chili. Doprawiamy solą. Oczyszczone udka zalewamy marynatą i trzymamy przez 24 godziny w chłodnym miejscu- w tym czasie kilka razy je obracamy. Godzinę przed smażeniem trzymamy mięso w temperaturze pokojowej i następnie obsmażamy na suchej patelni z grubym dnem, aż tłuszcz ze skóry się mocno wytopi, po czym wlewamy marynatę, w której trzymaliśmy udka. Podlewamy mięso dodatkowo wodą i dusimy 30 minut, po czym dodajemy pokrojone na 6-8 kawałków plastry ananasa oraz śliwki i dusimy aż udka będą miękkie. Mięso ściągamy na talerz, do sosu wlewamy śmietanę i łyżką ściągamy cały tłuszcz, który się na niej zbierze. Sos doprawiamy do smaku solą, wkładamy udka i dusimy razem jeszcze 5 minut.