Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne, soczyste, kacze udka

Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką

 

  • 4 średnie kacze udka
  • 100-150 ml śmietany 12 %
  • 6 plastrów ananasa
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 1 duża łyżka miodu prawdziwego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką
Olej mieszamy z octem winnym, miodem i chili. Doprawiamy solą. Oczyszczone udka zalewamy marynatą i trzymamy przez 24 godziny w chłodnym miejscu- w tym czasie kilka razy je obracamy. Godzinę przed smażeniem trzymamy mięso w temperaturze pokojowej i następnie obsmażamy na suchej patelni z grubym dnem, aż tłuszcz ze skóry się mocno wytopi, po czym wlewamy marynatę, w której trzymaliśmy udka. Podlewamy mięso dodatkowo wodą i dusimy 30 minut, po czym dodajemy pokrojone na 6-8 kawałków plastry ananasa oraz śliwki i dusimy aż udka będą miękkie. Mięso ściągamy na talerz, do sosu wlewamy śmietanę i łyżką ściągamy cały tłuszcz, który się na niej zbierze. Sos doprawiamy do smaku solą, wkładamy udka i dusimy razem jeszcze 5 minut.
Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką
Olej mieszamy z octem winnym, miodem i chili. Doprawiamy solą.
Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką
Oczyszczone udka zalewamy marynatą i trzymamy przez 24 godziny w chłodnym miejscu- w tym czasie kilka razy je obracamy.
Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką
Podlewamy mięso dodatkowo wodą i dusimy 30 minut, po czym dodajemy pokrojone na 6-8 kawałków plastry ananasa oraz śliwki i dusimy aż udka będą miękkie.
Kacze udka z ananasem i suszoną śliwką
Mięso ściągamy na talerz, do sosu wlewamy śmietanę i łyżką ściągamy cały tłuszcz, który się na niej zbierze. Sos doprawiamy do smaku solą, wkładamy udka i dusimy razem jeszcze 5 minut.

Tagi:

śliwki