Sposób przygotowania:
Kaczka duszona w czerwonym winie
Kaczkę jeśli zamrożona całkowicie rozmrozić. Dokładnie umyć, wygnieść na desce i natrzeć dokładnie wewnątrz i z zewnątrz solą zmieszaną z roztartym na proszek majerankiem i utłuczonymi goździkami. Pozostawić ją na 1 godz. Następnie kaczkę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem rondlu z przykrywką. Podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i piec w dobrze nagrzanym piekarniku (do 220 st) ok 1 godz. Kaczkę należy polewać co 20 minut tłuszczem, który się z niej wytopi. Gdy mięso kaczki będzie na wpół miękki (sprawdzić wbijając widelec w udko) polać winem i dusić jeszcze 20 minut. Gdy natomiast będzie zupełnie miękkie, odkryć rondel lub brytfannę, wzmocnić ognień i zrumienić. Podawać kaczkę z salatką z czerwonej kapusty.