SUPERPRZEPIS

Kaczka duszona w nalewce z bzu czarnego

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kaczka duszona w nalewce z  bzu czarnego

Smaczna, soczysta, aromatyczna- czego chcieć więcej?

Składniki:

Kaczka duszona w nalewce z bzu czarnego

 

  • Kaczka- 1 szt,
  • nalewka z kwiatów czarnego bzu- 2/3 szklanki,
  • majeranek- 2 łyżki,
  • czosnek- 4 ząbki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • margaryna- 100 g

Sposób przygotowania:

Kaczka duszona w nalewce z bzu czarnego
Kaczkę dobrze sprawioną wymyć i pokroić na kawałki. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i solą. Odstawić do lodówki na godzinę. Obsmażyć na margarynie. Ułożyć w rondlu i polać nalewką z kwiatów czarnego bzu. Dolać jeszcze pół szklanki wody- szczelnie przykryć pokrywką i dusić około pół godziny. Po tym czasie posypać majerankiem, sprawdzić czy jest odpowiednio słona, poprzekładać w rondlu kawałki na druga stronę i dusić dalej aż do miękkości. Nalewka z kwiatów czarnego bzu sprawi, że mięso z kaczki będzie aromatyczne, delikatne i lekko słodkawe. Polecam.

Tagi:

kaczka