Sposób przygotowania:
Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybamiprzygotowanie farszu
 
Grzyby obrać, pokroić i sparzyć, żeby wyszły ewentualne robaki. Miałam nie najlepsze duże grzyby.
przygotowanie farszu cd
 
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu cd
 
Pęczak ugotować w osolonym wrzątku - 1 część kaszy, 2 części wody. 
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. 
Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem aż wszystko będzie miękkie. 
Farsz wymieszać.
przygotowanie kaczki
 
Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowany farsz nałożyć do kaczki. Kaczkę zaszyć nićmi. 
Sześć ząbków czosnku obrać, posiekać i rozetrzeć z łyżeczką soli. Natrzeć kaczkę czosnkiem i włożyć do lodówki na 4 godziny.
przygotowanie kaczki cd
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ). 
Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiową i piec dwie godziny. 
Co jakiś czas polewać kaczkę wodą a później powstałym sosem. Po dwóch godzinach zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut,żeby kaczka się zrumieniła. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem. 
Smacznego!
Ja podałam kaczkę z kapustą z grochem i grzybami,którą miałam zamrożoną od świąt, bo moja rodzinka lubi kaczkę z takim dodatkiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
zbysiowa
eli_555
Dziękuję. Kaczka była pyszna. A jeszcze lepszy pęczak z grzybami nasiąknięty smakiem kaczki.
gusia1000