SUPERPRZEPIS

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

  • 3
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

Przygotowałam kaczkę faszerowaną pęczakiem z grzybami. Do takiej kaczki nie podaję już ziemniaków, bo jest to danie dwa w jednym.

Składniki:

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

mięso

  • 1 kaczka - około 2 kg
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli

farsz

dodatki

  • Białe, bawełniane nici kuchenne.

Sposób przygotowania:

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

przygotowanie farszu

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami
Obrane i pokrojone podgrzybki sparzyć....

Grzyby obrać, pokroić i sparzyć, żeby wyszły ewentualne robaki. Miałam nie najlepsze duże grzyby.

przygotowanie farszu cd

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu cd

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami
Do ugotowanego pęczaku dodać przesmażone grzyby.

Pęczak ugotować w osolonym wrzątku - 1 część kaszy, 2 części wody.

Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.

Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem aż wszystko będzie miękkie.

Farsz wymieszać.

przygotowanie kaczki

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami
Nafaszerowaną kaczkę zaszyć bawełnianymi nićmi.

Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowany farsz nałożyć do kaczki. Kaczkę zaszyć nićmi.

Sześć ząbków czosnku obrać, posiekać i rozetrzeć z łyżeczką soli. Natrzeć kaczkę czosnkiem i włożyć do lodówki na 4 godziny.

przygotowanie kaczki cd

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ).

Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiową i piec dwie godziny.

Co jakiś czas polewać kaczkę wodą a później powstałym sosem. Po dwóch godzinach zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut,żeby kaczka się zrumieniła. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem.

Smacznego!

Ja podałam kaczkę z kapustą z grochem i grzybami,którą miałam zamrożoną od świąt, bo moja rodzinka lubi kaczkę z takim dodatkiem.