Sposób przygotowania:
Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybamiprzygotowanie farszu
Grzyby obrać, pokroić i sparzyć, żeby wyszły ewentualne robaki. Miałam nie najlepsze duże grzyby.
przygotowanie farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu cd
Pęczak ugotować w osolonym wrzątku - 1 część kaszy, 2 części wody.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.
Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem aż wszystko będzie miękkie.
Farsz wymieszać.
przygotowanie kaczki
Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowany farsz nałożyć do kaczki. Kaczkę zaszyć nićmi.
Sześć ząbków czosnku obrać, posiekać i rozetrzeć z łyżeczką soli. Natrzeć kaczkę czosnkiem i włożyć do lodówki na 4 godziny.
przygotowanie kaczki cd
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ).
Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiową i piec dwie godziny.
Co jakiś czas polewać kaczkę wodą a później powstałym sosem. Po dwóch godzinach zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut,żeby kaczka się zrumieniła. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem.
Smacznego!
Ja podałam kaczkę z kapustą z grochem i grzybami,którą miałam zamrożoną od świąt, bo moja rodzinka lubi kaczkę z takim dodatkiem.
zbysiowa
eli_555
Dziękuję. Kaczka była pyszna. A jeszcze lepszy pęczak z grzybami nasiąknięty smakiem kaczki.
gusia1000