Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kaczka na kiszonej kapuście i owocach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kaczkę dokładnie umyć w środku i na zewnątrz. Podzielić na porcje. Kiszoną kapustę wymieszać z owocami, i pokrojoną

Kaczka na kiszonej kapuście i owocach

Składniki:

Kaczka na kiszonej kapuście i owocach

 

  • 1 kaczka
  • 750 g kiszonej kapusty
  • 250 g mieszanych owoców (z puszki owoce koktajlowe, chińska sałatka owocowa)
  • 1 świeża lub marynowana papryka
  • 1 łyżeczka warzywka
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, kukurydzianej
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania:

Kaczka na kiszonej kapuście i owocach
Kaczka na kiszonej kapuście i owocach. Kaczkę dokładnie umyć w środku i na zewnątrz. Podzielić na porcje. Kiszoną kapustę wymieszać z owocami, i pokrojoną papryką, przełożyć do namoczonego w wodzie rzymskiego garnka. Posypać warzywkiem. Na to ułożyć podzieloną kaczkę, posolić, doprawić pieprzem. Polać wywarem. Przykryć i dusić. Pod koniec pieczenia wyjąć kawałki kurczaka (można dodatkowo zapiec je na chrupiąco). Do kapusty i owoców dodać niewielką ilość wywaru z mąką ziemniaczaną. Podawać do kaczki.
Do potrawy pasują kluski ziemniaczane.

Wartość odżywcza n.o ok. 800 kcal