zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Nadziewana kaczka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kaczka z nadzieniem z żołądków drobiowych i pieczarek.

Nadziewana kaczka

Składniki:

Nadziewana kaczka

 

  • 1 kaczka ( 2,5 kg )
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 400 g pieczarek
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa borowiki z ziołami
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Marynata
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek smak lata
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy borowiki z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana kaczka
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zrobić farsz.
Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
Wyłączyć gaz.
Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kaszę mannę i wymieszać.
Lekko przestudzić.
Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
Podzielić na porcje.
( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )