Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem
Z kaczki wycinam skrzydła, szyję. Kaczkę nacieram solą, majerankiem, octem winnym, olejem w środku i na zewnątrz, oraz plastrami cebuli. Cześć cebuli wkładam do środka częścią obkładam kaczkę na zewnątrz. Wstawiam ją do lodówki w brytfannie na dobę żeby przeszła marynatą. Resztą octu winnego który mi zostanie polewam kaczkę. Na drugi dzień jabłka obieram i kroję w cząstki., topinambur skrobię i dokładnie myję i przekładam do wody z octem żeby nie ściemniał. Kaczkę napełniam jabłkami, żurawiną i 1/3 topinamburu. Kaczkę zszywam albo spinam szpilkami, układam na około pozostały topinambur. Wstawiam ją piekarnika temp 180 stopni na dwie godziny i 20 minut. W między czasie kaczkę polewam sokami które wytworzy podczas pieczenia, oraz wodą kilka razy. Kaczka nie będzie wtedy sucha. Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniła.
weronikaS