dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna kaczka z jabłkami oraz żurawiną.

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Składniki:

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Kaczkę sprawić, umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Żurawinę opłukać. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na oliwie. Dodać tartą bułkę, 10 dag żurawiny, natkę, przyprawić imbirem, goździkami, solą i pieprzem, zmieszać. Do wystudzonej masy dodać jajko. Farszem nadziać kaczkę i spiąć lub zszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewając wodą i sosem powstałym podczas pieczenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia ułożyć obok kaczki ćwiartki jabłek i resztę żurawiny.