rzerznik

rzerznik

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Kaczka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintny smak kaczki z jabłkami

Kaczka pieczona

Składniki:

Kaczka pieczona

 

  • kaczka 1szt
  • jabłka (zależy od wielkości kaczki)
  • majeranek 1op
  • sól
  • masło klarowane (masmix do smażenia)

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona
Kaczkę należy dobrze umyć obciąć lotki i wysuszyć. Jabłka grubo obieramy (nie wyżucać obierek). Kaczkę w środku i z wierzchu nacieramy solą i dużą ilością majeranku. Do środka wkładamy obierki z jabłek (same obierki). Zaszywamy ptaka i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki żeby przeszedł aromatem majeranku. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni i pieczemy około 15minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150stopni i pieczemy około 2h w zależności od wielkości kaczki, co jakiś czas polewając mięso wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę i odstawiamy do przestygnięcia. Kaczkę należy wyluzować (wyjąć z niej kości), przecinamy na połowę i delikatnie wyjmujemy kości tak by nie porozrywać mięsa. Dzielimy na porcje i podsmażamy na klarowanym maśle. Kaczkę można podać z żurawiną i świerzym chrupiącym chlebem. Życzę smacznego.