Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona
Kaczkę należy dobrze umyć obciąć lotki i wysuszyć. Jabłka grubo obieramy (nie wyżucać obierek). Kaczkę w środku i z wierzchu nacieramy solą i dużą ilością majeranku. Do środka wkładamy obierki z jabłek (same obierki). Zaszywamy ptaka i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki żeby przeszedł aromatem majeranku. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni i pieczemy około 15minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150stopni i pieczemy około 2h w zależności od wielkości kaczki, co jakiś czas polewając mięso wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę i odstawiamy do przestygnięcia. Kaczkę należy wyluzować (wyjąć z niej kości), przecinamy na połowę i delikatnie wyjmujemy kości tak by nie porozrywać mięsa. Dzielimy na porcje i podsmażamy na klarowanym maśle. Kaczkę można podać z żurawiną i świerzym chrupiącym chlebem. Życzę smacznego.