Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie bardzo smaczne :)

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą

 

  • 1 kaczka (niecałe 2kg)
  • 1 duże jabłko kwaśne

MARYNATA:

  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą

ETAP 1:

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą
Majeranek i sól prażyć na suchej patelni.

Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3 minuty. Wyjąć i osuszyć. W tym momencie wszystkie ukryte pałki wyjdą do wierzchu i łatwo można je usunąć.

Majeranek i sól przełożyć na suchą patelnię. Prażyć, aż będzie wyczuwalna woń majeranku. Dodać roztarty czosnek, olej i wszystko połączyć.

ETAP 2:

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą
Kaczkę dokładnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki.

Natrzeć dokładnie kaczkę z każdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę.

ETAP 3:

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą
Kapustę dusić na małym ogniu, aż lekko zmięknie.

W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić.

ETAP 4:

Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem do piekarnika powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Piec przez ok 2,5 godziny w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia przewrócić kaczkę, aby przypiekła się z każdej strony. Można przykryć folią aluminiową, gdyby zaczęła się za bardzo przypalać. Mięso przed krojeniem powinno odpocząć 10 min. Smacznego :)