Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piersi i uda z kaczki na dziko

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trochę inaczej pieczona kaczka .Nie w całości , a tylko uda i piersi .( Resztę kaczki użyję na zupę ).

Piersi i uda z kaczki na dziko

Składniki:

Piersi i uda z kaczki na dziko

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 uda z kaczki
  • 2 nieduże kawałki tłuszczu z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody

 

  • Marynata ;

 

  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy ( sarepskiej )
  • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Piersi i uda z kaczki na dziko
Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi ( wyluzowane – bez kości ) i uda .Pozostawić na nich skórę ( obcinając jej nadmiar i tłuszcze ) .Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę . Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie i kaczkę . Mięso ( + tłuszcz z kaczki )zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni , przewracać dwa razy dziennie . Wyjąć mięso .Obetrzeć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron .Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki . Przełożyć do brytfanki , Na patelnie wlać wodę , chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki . Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu ( jeśli nie wytopiły się całkowicie).Sos przelać do garnuszka .Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu ( ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu ). Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos .Wlać śmietankę.Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze .