Sposób przygotowania:
Piersi i uda z kaczki na dziko
Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi ( wyluzowane – bez kości ) i uda .Pozostawić na nich skórę ( obcinając jej nadmiar i tłuszcze ) .Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę . Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie i kaczkę . Mięso ( + tłuszcz z kaczki )zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni , przewracać dwa razy dziennie . Wyjąć mięso .Obetrzeć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron .Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki . Przełożyć do brytfanki , Na patelnie wlać wodę , chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki . Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu ( jeśli nie wytopiły się całkowicie).Sos przelać do garnuszka .Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu ( ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu ). Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos .Wlać śmietankę.Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze .
Natala1210
elzbieta8960
elzbieta8960
Babciagramolka
Cieszę się - lubię kaczuszkę a tak doprawiona jest moim zdaniem bardzo smaczna .
elzbieta8960