Sposób przygotowania:
Kaczka po poznańsku
Kaczkę umyć, obsuszyć. Odciąć szyję i skrzydła. Przeciąć wzdłuż na pół, odciąć kręgosłup. Połówki kaczki posolić i smażyć na smalcu. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić do miękkości. Podroby z kaczki (serce, żołądek, wątróbka) pokroić, lekko zrumienić na patelni dodając cebulę i margarynę. podlać wodą i dusić do miękkości. Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Skropić sokiem z cytryny, posolić, dodać cukru do smaku. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić, dodać pokrojoną cebulę i mąkę. Wymieszać smażąc (zasmażka) i przełożyć z ugotowanymi podrobami do kapusty. Całość zalać winem. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą i dusić jeszcze ok. 40 minut. Pod koniec włożyć owoce winogron. Można podawać z pyzami.