A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Kaczka w grejgfrutowym morzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kaczka w połączeniu z grejpfrutem smakuje wyśmienicie. Wykwintna potrawa na specjalną okazję.

Kaczka w grejgfrutowym morzu

Składniki:

Kaczka w grejgfrutowym morzu

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w grejgfrutowym morzu
Robimy marynatę: mąkę ziemniaczana mieszamy w winie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i keczup. Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i starannie usuwamy białe błonki. Z jednej części wyciskamy sok do marynaty. Umyte i osuszone piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty na godzinę. Wyjmujemy piersi z marynaty, obsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min w 160 stopniach, podczas pieczenia podlewamy marynata. Pod koniec dodajemy cząstki grejpfruta. Piersi podajemy obłożone cząstkami grejpfruta z ryżem ugotowanym na sypko.

Tagi:

kaczka