SUPERPRZEPIS

Kaczka w owocowym sosie

  • 5
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kaczka w owocowym sosie Więcej zdjęć (4)

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża.

Składniki:

Kaczka w owocowym sosie

 

  • Porcje z kaczki-u mnie noga i pierś

 

 

  • 1 łyżka z soku z czarnego bzu

 

  • 1 łyżka sosu sojowego (styl japoński)

 

  • 1 łyżka jasnego octu winnego

 

 

  • szczypta płatkow chili

 

 

 

  • szklanka wody lub bulionu

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w owocowym sosie
Mięso umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą,pieprzem i płatkami chili.Włożyć do miski,zalać sokiem z porzeczki i czarnego bzu,sosem sojowym i octem balsamicznym.Wrzucić żurawinę,jałowiec,wszystko wymieszać,przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.Wyciągnąć mięso,naciąć skórę tak by nie uszkodzić mięsa,położyć na rozgrzaną patelnię,smażyć,odwracając porcje, do momentu aż skóra będzie rumiana.Zmniejszyć ogień i do zrumienionego mięsa dolać pół szklanki wody bądź bulionu oraz powstały z marynowania sok.Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 2 ,w razie konieczności dolać więcej wody lub bulionu.Mięso wyszło bardzo smaczne,wytworzyl się rownież wspaniały,aromatyczny sosik.Smacznego:)
Kaczka w owocowym sosie
Mięso należy natrzeć przyprawami,zalać sokiem,octem winnym i sosem sojowym i odstawić do lodowki na kilka godzin.
Kaczka w owocowym sosie
Do zrumienionego mięsa należy dolać bulion lub wodę i pod przykryciem dusić przez ok.2 godziny
Kaczka w owocowym sosie
Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje z kaszą kuskus,ryżem ziemniakami czy frytkami.

Tagi:

sosy kaczka