Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie miodowym z morelami
Kaczkę umyć, osuszyć i także od wewnątrz natrzeć solą. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym w głębokiej patelni oliwie. Włożyć kaczkę i lekko ją zrumienić ze wszystkich stron. Potem przełożyć ją wraz z cebulą do żaroodpornego naczynia, podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć i piec ok.3 godz. w piekarniku nagrzanym do 170*C.
Co jakiś czas skrapiać bulionem. Miękką tuszkę wyjąć, pokroić(nożycami do drobiu lub ostrym nożem) na porcje,
ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w ciepłym piekarniku.
Sos szybko schłodzić, usunąć zastudzoną warstwę tłuszczu
(przyda się do smażenia lub na smalec do chleba). Następnie wlać wino, trochę bulionu, dodać miód i, mieszając, chwilę gotować. Potem dodać owoce ( suszone trzeba wcześniej na moczyć) i razem 3-5 minut dusić na małym ogniu. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszaną zimnej wody.Gorącą kaczkę leciutko polać sosem. Resztę sosu podawać sosjerce. Serwować z ryżem i miską kolorowych sałatek w sosie winegre.
Co jakiś czas skrapiać bulionem. Miękką tuszkę wyjąć, pokroić(nożycami do drobiu lub ostrym nożem) na porcje,
ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w ciepłym piekarniku.
Sos szybko schłodzić, usunąć zastudzoną warstwę tłuszczu
(przyda się do smażenia lub na smalec do chleba). Następnie wlać wino, trochę bulionu, dodać miód i, mieszając, chwilę gotować. Potem dodać owoce ( suszone trzeba wcześniej na moczyć) i razem 3-5 minut dusić na małym ogniu. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszaną zimnej wody.Gorącą kaczkę leciutko polać sosem. Resztę sosu podawać sosjerce. Serwować z ryżem i miską kolorowych sałatek w sosie winegre.