Sposób przygotowania:
Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy
Kaczkę sprawić,umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do miseczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do drobiu oraz olej i wszystko wymieszać.
Powstałą marynatą natrzeć kaczkę w środku jak i zewnątrz.
Kaczkę odstawić na całą noc do zamarynowania.
Z kiełbasy białej usunąć skórkę ,masę przełożyć do miski , dodać 2 -3 łyżki bułki tartej pokrojoną drobno cebule i w razie potrzeby doprawić do smaku(ja dodałam soli i pieprzu).
Farszem napełnić środek kaczki.Spiąć wykałaczkami albo po prostu zaszyć.
Górę kaczki oprószyć majerankiem a następnie włożyć do rękawa foliowego (rękaw do pieczenia).
Tak przygotowaną kaczkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 -1,5 godziny.
Po tym czasie kaczkę wyjąc z rękawa i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem i piec do miękkości mięsa i zbrązowienia kaczki.
Do miseczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do drobiu oraz olej i wszystko wymieszać.
Powstałą marynatą natrzeć kaczkę w środku jak i zewnątrz.
Kaczkę odstawić na całą noc do zamarynowania.
Z kiełbasy białej usunąć skórkę ,masę przełożyć do miski , dodać 2 -3 łyżki bułki tartej pokrojoną drobno cebule i w razie potrzeby doprawić do smaku(ja dodałam soli i pieprzu).
Farszem napełnić środek kaczki.Spiąć wykałaczkami albo po prostu zaszyć.
Górę kaczki oprószyć majerankiem a następnie włożyć do rękawa foliowego (rękaw do pieczenia).
Tak przygotowaną kaczkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 -1,5 godziny.
Po tym czasie kaczkę wyjąc z rękawa i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem i piec do miękkości mięsa i zbrązowienia kaczki.
gusia1000
lesiu288
BozenaMatuszczyk
Dziękuje;)