Sposób przygotowania:
Kaczka z Grzybami
Skórkę na piersiach nacinamy, posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię, nie używając przy tym tłuszczu. Kładziemy kaczkę na patelni, na skórce. Nie musimy się przejmować tym, że piersi wyglądają jakby się przypalały - wytapia się z nich tłuszcz. Spiekamy skórkę i po ok. 5 minutach przerzucamy na drugą stronę. W tym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby - podduszamy je. Zdejmujemy mięso z patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. Z patelni po kaczce odlewamy tłuszcz, wlewamy whisky i trochę odparowujemy. Dolewamy sos pieczeniowy (ilość - wedle uznania) i śmietanę - doprowadzamy do wrzenia. Na talerz wykładamy grzyby, na wierzchu układamy pokrojoną w grube plastry kaczkę - danie polewamy sosem. PS. Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami lub z grzankami czosnkowymi. Dla urozmaicenia można podać sałatę z pomidorami i sosem z oliwy i soku z cytryny.
www.chochla.com
Akadyjczyk