dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kaczka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczka z jabłkami stanowi wykwintne danie.

Kaczka z jabłkami

Składniki:

Kaczka z jabłkami

 

  • 1 młoda kaczka
  • 25 dag winnych jabłek
  • szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
  • tłuszcz do wysmarowania brytfanny

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami
Kaczkę opłukać, osuszyć, natrzeć w środku i na wierzchu solą, pieprzem i mielonym kminkiem, odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, posypać cynamonem, kardamonem i imbirem, wymieszać. Kaczkę nafaszerować owocami, zszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonej brytfannie, wlać wino i piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia często polewać mięso powstającym sosem. Upieczoną kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Wyśmienicie smakuje z kluskami na parze i sosem z pieczenia.