Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkami 1
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć w środku i z zewnątrz przyprawami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyć j obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i posypać majerankiem. Jabłkami napełnić kaczkę, spiąć otwór, przełożyć kaczkę na brytfankę, polać odrobiną masła, skropić trochę wodą i wstawić do piekarnika. Piec 1,5 godziny, podlewając sosem i obracając kaczkę. Pozostałe jabłka umyć, wydrążyć gniazda i napełnić żurawiną, posypać cukrem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać wino, nieco wody i piec równolegle z kaczką, aż będą miękkie, ale nie rozpadną się. Kaczkę rumianą, upieczoną przełożyć na półmisek, otoczyć jabłkami, polać sosem i podawać gorącą.