Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkami Eli
Kaczki dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Do czosnku dodać sólmajeranek i wymieszać.Powstałą mieszanką natrzeć kaczki od wewnątrz i zewnątrz.Kaczki przechować w zimnym miejscu przez dobę.Jabłka umyć.8 jabłek obrać ze skórki usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.Pokrojone jabłka włożyć do kaczek.Kaczki położyć na blasze emaliowanej,włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piec około 2.5 godziny.Na początku kaczki polewać co jakiś czas ciepłą wodą,później powstałym sosem.Pozostałe 4 jabłka przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne.Jabłka wyłożyć na blachę z kaczkami na 10 minut przed końcem pieczenia kaczek i zapiec.Kaczki i jabłka wyjąć z piekarnika i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Z sosu zebrać tłuszcz.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Do zapieczonych połówek jabłek nałożyć konfitury.Upieczone kaczki podzielić na ćwiartki,wyłożyć na talerze i udekorować połówkami jabłek z konfiturą.Smacznego!