Sposób przygotowania:
Kaczka z karmelowo-winnym sosem
Filety z kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy ma krzyż. Każdą pierś z kaczki nacieramy solą i odstawiamy na godzinę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wino i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści do rondelka wlewamy bulion, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodajemy też cynamon, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i skórkę z pomarańczy . Wszystko mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż sos nabierze konsystencji syropu. Rozgrzewamy patelnię. Z filetów ścieramy nadmiar soli. Kładziemy filety skórą do dołu na rozgrzaną mocno patelnie i smażymy około 7 minut z jednej strony po czym przekręcamy filet i smażymy jeszcze 3-6 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Pierś z kaczki serwujemy z gorącym sosem karmelowo-winnym.
weronikaS
Igraszki Losu
fakt, a warto po nią sięgać bo ma bardzo ciekawy smak, a w połączeniu z pomarańczami może podbić nasze podniebienia nie tylko w Święta :)