Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kaczka z karmelowo-winnym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawa propozycja na Bożonarodzeniowy obiad. Filet z kaczki w towarzystwie sosu karmelowo-winnego muśniętego aromatem pomarańczy i cynamonu świetnie wkomponuje się .

Kaczka z karmelowo-winnym sosem

Składniki:

Kaczka z karmelowo-winnym sosem

 

  • 4 filety z kaczki
  • Sól
  • Sos karmelowo-winny
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu
  • 50 ml bulionu z kaczki lub kurczaka
  • Skórka otarta z ¼ pomarańczy
  • Sok z 1 pomarańczy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ papryczki chilli

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z karmelowo-winnym sosem
Filety z kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy ma krzyż. Każdą pierś z kaczki nacieramy solą i odstawiamy na godzinę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wino i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści do rondelka wlewamy bulion, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodajemy też cynamon, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i skórkę z pomarańczy . Wszystko mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż sos nabierze konsystencji syropu. Rozgrzewamy patelnię. Z filetów ścieramy nadmiar soli. Kładziemy filety skórą do dołu na rozgrzaną mocno patelnie i smażymy około 7 minut z jednej strony po czym przekręcamy filet i smażymy jeszcze 3-6 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Pierś z kaczki serwujemy z gorącym sosem karmelowo-winnym.