Sposób przygotowania:
Kaczka z majerankiem
Kaczkę dokładnie czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z kostek rosołowych i około 15 łyżek oleju przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu kaczkę obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron w dużym rondlu. Podlewamy szklanką wody i dusimy 3 godziny. Kaczkę posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem oraz rozgniecionym w moździerzu czosnkiem. W razie potrzeby podlewamy jeszcze odrobiną wody. Dusimy kolejną godzinę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie płuczemy, kroimy na ósemki. Dodajemy do kaczki i dusimy razem jeszcze godzinę, Po upływie tego czasu, jabłka ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy do smaku majerankiem.