Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kaczka z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaczkę w całości przygotowuję rzadko, ale gdy jestem w rodzinnej miejscowości, to już niemal tradycja

Kaczka z majerankiem

Składniki:

Kaczka z majerankiem

 

  • 1 oczyszczona kaczka o wadze około 4 kg
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • ok. 15 łyżek oleju rzepakowego
  • majeranek
  • 30 g pieprzu ziarnistego
  • 5 dużych jabłek

Sposób przygotowania:

Kaczka z majerankiem
Kaczkę dokładnie czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z kostek rosołowych i około 15 łyżek oleju przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu kaczkę obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron w dużym rondlu. Podlewamy szklanką wody i dusimy 3 godziny. Kaczkę posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem oraz rozgniecionym w moździerzu czosnkiem. W razie potrzeby podlewamy jeszcze odrobiną wody. Dusimy kolejną godzinę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie płuczemy, kroimy na ósemki. Dodajemy do kaczki i dusimy razem jeszcze godzinę, Po upływie tego czasu, jabłka ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy do smaku majerankiem.