Sposób przygotowania:
Kaczka z nadzieniem jabłkowo-ziołowym
Kaczkę z wierzchu i w środku posolić i popieprzyć. Zioła obrać z łodyżek, pietruszkę posiekać w paseczki, dodać listki majeranku i tymianku. Cebulki, zioła i jabłka poddusić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zdjąć z ognia i ostudzić. Potem zagnieść razem z chlebem, 100 g śmietany i jajami. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić kaczkę, spiąć ją szpikulcami, włożyć do brytfanny i zalać rosołem. Piec w 180°C przez ok. 1,5 godz., stale podlewając sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia podwyższyć temperaturę do 200°C i dolać wino. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika i postawić w cieple. Sos pozostały po upieczeniu kaczki przelać do garnka i podgrzać. Dodać do niego resztę śmietany, sól i pieprz.