Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym
Filety z kaczki, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę kaczki nacinamy w paski i kaczkę nacieramy dobrze solą, odstawiamy na 15 minut. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody , dodajemy wypestkowane śliwki i przekrojone na ćwiartki figi. Całość gotujemy aż do momentu kiedy i figi i śliwki będą miękkie. Wyłączmy, odstawiamy na chwilę i przecieramy je przez sitko. Przelewamy je z powrotem do garnka, dodajemy sos sojowy, cukier brązowy i ocet balsamiczny gotujemy około 5 minut tak aby powstał nam w miarę gęsty sos. Patelnie rozgrzewamy. Z filetów ścieramy ręcznikiem papierowym nadmiar soli. Filet kładziemy skórą do dołu na patelni i smażymy po mniej więcej 4-8 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Filet z kaczki serwujemy z sosem figowo-śliwkowym od razu po przygotowaniu.