StiviKiwi

StiviKiwi

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pieczona kaczka z brzoskwiniami i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kaczka idealna na rodzinny obiad, kolacje we dwoje, czy spotkanie z przyjaciółmi, gwarantuje rozkosz dla każdego podniebienia.

Pieczona kaczka z brzoskwiniami i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona kaczka z brzoskwiniami i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka z brzoskwiniami i warzywami

Etap I:

Myjemy kaczkę pod zimną wodą, następnie dokładnie wycieramy ją ręcznikiem papierowym lub szmatką, kładziemy na tacy i smarujemy całą kaczkę oliwą, zaraz po tym przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i umieszczamy w naczyniu (gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym).

Etap II:

Kroimy przygotowane wcześniej, obrane i umyte warzywa, jak i również brzoskwinie (nie musimy wykorzystywać wszystkich z puszki), większą część z tego co pokroimy wykładamy dookoła kaczki w naczyniu, mniejszą część umieszczamy wewnątrz naszej kaczki, w naczyniu wykładamy również tymianek, także i jego możemy nieco włożyć wewnątrz kaczki. Do środka wrzucamy też 2 goździki. Do naczynia wlewamy ok.100 ml piwa. Potrzebna będzie nam strzykawka i igła, naciągamy sok z puszki, który został po naszych brzoskwiniach do strzykawki i wstrzykujemy mniej więcej kilka miejsc w mięso.

Etap III:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, kiedy się nagrzeje wkładamy kaczkę do środka i pieczemy w zależności od piekarnika od 90 do 120 min. Naczynia nie zamykamy. WAŻNE!: Nie zapomnijmy o tym, że naczynie z kaczką należy wyciągać co 10-15 min i obficie podlewać sosem, który tworzy się z wytopionego tłuszczu, warzyw oraz dodanego przez nas piwa. Mniej więcej w połowie pieczenia ponownie napełniamy strzykawkę, ale tym razem tym co wytworzyło nam się w naczyniu i wstrzykujemy równomiernie w mięso. 10 min przed końcem zamiast podlewać kaczkę obkładamy jej górę masełkiem.

Etap IV:

Kaczkę wyciągamy z naczynia, odkładamy na moment, owijamy folią aby nie wytraciła temperatury, do naczynia wlewamy 100 ml tego samego piwa mieszamy i wkładamy na 10-15 min do piekarnika tak, aby sos się zredukował. Kiedy nasz sos będzie gotowy, wykładamy naszą kaczkę na paterę, dookoła wykładamy warzywa, brzoskwinie i dekorujemy tymiankiem. Kiedy pokroimy kaczkę i podamy na talerze, polewamy ją sosem a obok warto wyłożyć trochę konfitury z czerwonej borówki, która idealnie komponuje się z mięsem.
Smacznego ! ;)

Pieczona kaczka z brzoskwiniami i warzywami