Sposób przygotowania:
Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami
Śliwki pokroić w paski. Herbaty zalać 200 ml gorącej wody. Po około 5-8 minutach zalać herbatą pokrojone śliwki i rodzynki. Zostawić do zaparzenia. Masło rozmieszać z majerankiem i miętą i natrzeć wnętrze kaczki. Bułkę tartą utrzeć z żółtkami, następnie połączyć z zieloną herbatą od zaparzania bakali, wymieszać i dodać bakalie, wymieszać. żółtka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą, aż do otrzymania jednolitej masy. Kaczkę nadziać farszem i zszyć aby nie wypłynął farsz (czego ja nie zrobiłam co widać na następnym zdjęciu :) ) Przed włożeniem do piekarnika natrzeć kaczkę olejem. Piec w piekarniku około 100 minut w temp. 18 stopni. Co jakiś czas odwracać. Kaczkę porcjować, podawać z farszem, ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego!
KrewkaKrystyna
Netka
Lemonaga
natal!a90
IrenaM