Sposób przygotowania:
Kaczka z ziołami 3
Umytą i pokrojoną kaczkę nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Sparzamy pomarańczę i kroimy ja w plasterki. Następnie z posiekanymi drobno ziołami, czyli szałwią i tymiankiem wkładamy razem do kaczki. Otwór spinamy wykałaczką. Kaczkę wkładamy do brytfanny. Następnie cukier musimy skarmelizować na połowie masła. Kaczkę polewamy karmelem oraz sokiem pomarańczowym. Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 220 stopni Celcjusza. Polewamy wydzielającym się sosem podczas pieczenia. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową. Do sosu stopniowo dodajemy resztę masła (zimnego). Wszystkie składniki mieszamy ubijaczką do piany z białek, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i i polewamy ciepłą kaczkę.